loading... Nuante de diversitate!
15 ianuarie 2018 | By: Misu Radovici

Mai amar sau mai bun (Bitter/Better)

Viata te conduce de multe ori pe un drum pe care nu o sa ai parte doar de lucruri si aspecte "roz". De multe ori te vei lovi de circumstante peste care poate ca vei reusi sa treci mai usor sau iti va fi mai greu. Vei acumula oboseala, stress, vei fi demotivat ... vei fi facut sa te simti inutil si minuscul. Te vei lovi de diferite tipuri de abuzuri (emotionale, verbale sau poate chiar fizice). Vei experimenta oarecum ceea ce spune o zicala de peste ocean "Life throws you a curve ball" (Viata iti arunca o minge cotita). Si cand asta se intampla ai doua variante: devii mai amar sau devii mai bun. "Bitter or BETTER" dupa cum ar spune confratii nostril ... americanii!
Nu am "retete magice" pentru a te ajuta sa scapi de situatia asta, nu cunosc metode in "x pasi" pentru a depasi situatiile de genul asta, insa stiu un lucru. Conteaza extraordinar de mult atitudinea si modul in care te vezi in lumina tuturor acestor aspecte.
Nu lasa adversitatile sa te demotiveze, nu renunta in a te vedea dupa adevarata identitate pe care o ai. Nu trebuie sa cazi prada disperarii si sa abandonezi lupta de a ramane persoana care esti menita sa fii. Nu trebuie sa te lasi cuprins de deznadejde, nu trebuie sa capitulezi in fata tristetii. Nu trebuie sa te lasi purtat de valul parerilor pe care altii le au despre tine. Oricum in ziua de astazi e o raritate omul care inca mai crede si e dispus sa investeasca timp si resurse in cei din jur.
E nevoie de mentori. E mare nevoie de mentori! Si asta pentru ca exista multi "prinsi de razboi" in aceasta lupta oarecum inegala. Pentru ca nu-i asa cum ai putea face fata acestui tavalug, acestei "masinarii" bine puse la punct de un sistem care submineaza si ultima farama de personalitate din viata celor pe care-i prinde in ghearele lui reci si insensibile.
E nevoie de mentori care sa incurajeze dezvoltarea personala, e nevoie de oameni dispusi sa asculte, sa incurajeze si care sa fie dispusi sa caute, sa gaseasca si sa ajute la implementarea de "solutii personalizate" in functie de fiecare persoana in parte. Pentru ca fiecare se confrunta cu "afectiunea" sau abuzul lui. Nu mai sunt functionale "tratamentele generalizate" ... nu mai merg cuvintele seci aruncate printre dinti sub forma de retete "absolutiza(n)te".
E timpul sa ai abordari personale si specifice ... pentru probleme personale si specifice.
Imi vin in minte acum cuvintele faimosului antrenor de baschet UCLA John Wooden care afirma ca "Un regres poate fi considerat un setup pentru o revenire." De ce mi se par interesante pentru ca daca citesti putin mai multe aspecte din viata acestui antrenor vei putea observa ca aceasta era defapt filozofia lui personala de viata atunci cand era vorba de adversitate. Insa nu a redus aceasta filozofie doar la viata lui, ci a aplicat-o si pe terenul de sport, a implementat-o si in viata celor pe care i-a antrenat si i-a mentorat. In cartea lui "Piramida Succesului" scrisa impreuna cu Jay Carty, antrenorul Wooden descria perspectiva lui asupra adversitatii astfel: "Noi nu putem sa permitem dificultatilor sa ne descurajeze. Obstacolele din drumul nostru ne vor altera poate putin calea, facandu-ne sa trebuiasca sa le ocolim sau sa trecem peste ele, dar nu le putem lasa niciodata sa ne descurajeze sa ajungem la destinatia pe care ne-am propus-o."
O lectie invatata cu greu, pe propria-i experienta! Insa, atata timp cat o situatie potrivnica, o dificultate cu care ne confruntam E o lectie invatata ... inseamna ca nu am esuat in questul nostru, ci doar am suferit un mic ... setback!
Confruntarea cu adversitatea într-un mod pozitiv are nevoie de 2 piese primordiale. Le-as putea numi chiar pietre de capatai ale abilitatii noastre de a fi sau de a deveni mai buni: credinta si rabdarea. Fara acestea doua ... se deschide o cale haotica catre ... mai amar!
Stiu ca am mai spus (scris) asta dar pana la uma alegerea e a ta! Personala!
Sau, hai sa dam o noua conotatie care sa intareasca afirmatia anterioara. Si voi face asta folosindu-ma de cuvintele lui Josh Shipp care spune: "Tu poti deveni mai amar sau mai bun. E simplu ca buna-ziua. Fie iei ce viata ti-a pus inainte si ii permiti sa te faca o persoana mai buna, fie ii permiti sa te darame. Alegerea nu apartine destinului, ITI APARTINE TIE!"
Fii (Devino) mai bun, nu fi (deveni) ... "lamaie"!

0 comentarii:

Search