loading... Nuante de diversitate!
26 februarie 2014 | By: Kostinush

To be or...not to be?!

A fi sau a nu fi? Aceasta e intrebarea.
De ce pun aceasta intrebare,  care este o replica cu un istoric atat de bogat ? Poate pentru a trezi interesul  , poate e mai mult de atat.
E important cum privim viata si cum ne raportam la ea ?De ce ?
Pentru ca viziunea noastra asupra vietii ne motiveaza actiunile in dreptul nostru si a  celor din jurul nostru. 
Am meditat mult in ultimele zile la modul in care  ne raportam   existenta la credinta crestina  ,la ceea ce ne motiveaza actiunile si atitudinile noastre.
Spunem de multe ori si invatam cum sa nu fim spre exemplu, aud des replica ..." sa nu fim ca lumea " "noi nu suntem ca lumea","sa iesim din lume "...si apoi inevitabil incepe o lunga pleiada de exemple de cum e lumea si cum trebuie obligatoriu, sa nu fim si cine e stapanitorul lumii acesteia.
Asadar, incepe o lista lunga de exemple negative si ne uitam cu ochii deschisi la un hau mare care se deschide inaintea ochilor nostri spirituali .
Inevitabil incepe o fuga permanenta in  vietile noastre, de ceea ce sa nu fim.
E corect ? Acesta e felul lui Dumnezeu de a actiona prin si in  credinta,acesta e  Isus Christos ?
Sa incercam sa facem un pas inapoi sa privim acest tablou mai de departe, pentru ca e posibil ca de aproape sa nu vedem nimic din frumusetea integrala a picturii doar niste culori aruncate la intamplare si de neanteles. La inceput Dumnezeu Creatorul a zis "Sa fie" si... a fost . S-a uitat cumva la intuneric si a vorbit intunericului  "fugi ,ascunde-te ,"sa nu fii?"Nu l-a  interesat pe Dumnezeu, de ceea ce sa nu fie a actionat doar  ceea ce dorea sa fie si toate au luat fiinta asa cum le-a vazut prin credinta. Isus Christos este din nou un exemplu a ceea ce tinzi,ce doresti  sa fi, nu a ceea ce sa nu fi . Nu l-a interesat ceea ce nu era in vremea lui pe pamant(lumea avea si pe atunci problemele ei ca si acum:saracie,durere, boli etc.),ci  a continuat intreaga Lui existenta aici sa fie ceea ce era si nimeni nu a putut nega asta desi s-au facut eforturi  pentru asta care au dus la uciderea Lui. Nu si-a consumat energia sa nu fie fariseu,sa nu fie pacatos,sa nu fie neascultator, avem atatea exemple mai bine spus intreaga lui viata ne spune doar ceea ce a fost .
 Prin credinta a trait ,si-a vizualizat intreaga lucrare ca existand in intregul ei, si-a vazut biserica ca fiind nu s-a uitat ca, in realitate oamenii nu prea intelegeau cine este si ce  era lucrarea pe care o facea. A murit pe Cruce cu ochii atintiti la ceea ce era dincolo de acel timp prezent si, iata ca a devenit realitate fizica ceea ce a vazut el atunci in acel prezent . Credeti ca daca ar fi fost o clipa ceea ce "sa nu fi"  ar mai fi murit pe Cruce ,s-ar mai fi jertfit asa cum a facut-o daca ar fi privit partea goala a paharului?
Spunem oamenilor ..."noi nu suntem ca voi ,noi suntem asa si asa, voi sunteti lumea si noi trebuie sa fim diferiti de voi", cum reactioneaza oamenii in general ? Devin violenti ,vorbesc urat si dintr-o data ne transformam in martiri pentru credinta. E corect? Ce se intampla de fapt cand avem o asemenea atitudine ? Automat se uita la ei si vad ceea ce nu sunt ,le punem in fata o oglinda care le arata toate partile negative ale vietii ,prin atitudinile noastre le spunem ceea ce nu sunt. Credeti ca oamenii nu sunt constienti de ceea ce nu sunt ,ceea ce nu pot fi? Acesta e crestinismul , aceasta e credinta... sa arate ceea ce nu este ,ceea ce nu poate fi fiinta umana?
Ce atitudine a avut Isus Christos fata de oameni, fata de omenire? A venit si ne-a aratat noua ,omenirii ce putem fi ,ce putem deveni daca credem in El si prin asta a adus speranta si nadejde omului si implicit omenirii.
Aduce viata noastra de crestini speranta in viatile oamenilor din jurul nostru ,doresc "sa fie"  prin exemplul trairii noastre?
Sa vorbim oamenilor ceea ce pot sa fie ,nu ceea ce nu sunt ca, asta o stiu deja.
 Nu ma intreseaza ce nu este lumea ,ma intreseaza ce poate fi prin Christos!  Acum intrebarea se pune... mai  stim noi ce poate fi omul prin Christos?
 Vorbim  din ceea ce stim ce cunoastem,din  gandurile noastre ,nu-i asa? Ei bine in cazul acesta ce suntem noi sau cine suntem daca  le aratam oamenilor numai  ce nu pot fi, nu ceea ce pot fi ? A cui imagine suntem ? 
 A fi sau ... a nu fi! 
PS: Tu alegi. 



25 februarie 2014 | By: Misu Radovici

De la lume adunate (Piese interesante)!

In momentul in care am ajuns azi acasa de la munca ... m-a "izbit" cu o "directa" subtila o piesa ce rula pe laptoapa. Ce sa fie ce sa fie??? Ei bine o interpretare originala, cu o combinatie interesanta intre clasic si modern ... un instrumental pe care l-as considera aproape aproape desavarsit, o combinatie relativ "letala" intre "Let it go" (coloana sonora a desenelor animate Frozen) si partea de iarna a operei clasice marca Vivaldi (Anotimpurile). Ce a iesit? Enjoy-iti-va!
Un instrumental de exceptie!
19 februarie 2014 | By: Misu Radovici

Contradictiile ... din noi! (3)

O noua zi ... o noua "mica" contradictie ...
So here it is ...
In critica lei ... in autocritica ... MIELUSEI!
Critica si autocritica ...
E pana la urma o chestie de atitudini si alegeri!
17 februarie 2014 | By: Misu Radovici

Contradictiile ... din noi! (2)

Seria "Contradictiilor din noi" continua asa cum am promis ...
Astazi un subiect sensibil, dar, in acelasi timp, acut ... Nu vi s-a-ntamplat si voua sa auziti (vedeti) "personaje" pitoresc mioritice care sa se planga (tavaleasca pe jos in hohote, realmente, uneori) de incultura din semenii nostri la fel de mioritici ... sa se lamenteze de "non-valorile" promovate peste tot la televiziuni, radio, mass-media, ziare sau reviste ... pentru ca in secunda doi ... in cazul in care ii suna (ditamai) "caramida" de telefon (pe care probabil ca a uitat sau nu stie sa o seteze pe vibratii, asta ca sa nu zic ca vrea "sa se dea mare" cu ultima lui achizitie) ... din buzunare sa ii strabata cele mai pure "triluri" promotoare de incultura ... MANELELE, iar 95.9% din convarsatiile lor sa "graviteze" in jurul personajelor dubioase (a caror nume nici nu ma gandesc a le pomeni ca au destula publicitate gratis) ... promovate de mai sus numitele "medii de informare".
Contradictiile din viata noastra!
Ciudat cum ne plangem fix-exact de ceea ce promovam noi insine, de multe ori, nu?
14 februarie 2014 | By: Kostinush

14 februarie...o zi in rosu!

14 februarie o zi plina de semnificatie pentru crestinii de pretutindeni . Astazi sa cade  ne reamintim de Sfantul Valentin,cine a fost el si pana la urma ce este cu ziua asta ...Valentine Day.
Sfantul Valentin sauValentin din Terni s-a nascut in anul 175 la Interarma(Terni astazi in Italia). A fost episcop aici in aceasta localitate iar marturia vietii lui de credinta a fost una deosebita. Un remarcabil propovaduitor al Evangheliei, vorbirea lui fiind
presarata si cu minuni si vindecari. Este atestat istoric ca fiul vestitului filosof Craton ,Cherimon a fost vindecat de o boala grea in urma unei nopti de rugaciune facuta de episcopul Valentine . In urma acestei vindecari totale si complete a lui Cherimon intreaga familie inclusiv filosoful Craton s-au botezat si trei discipoli ai filosofului. Insa acest om deosebit a atras atentia autoritatilor romane din acea vreme conduse de imparatul roman   Marc Aureliu sub un alt aspect. A incalcat voit o lege data de imparat care interzicea casatoria religioasa    dintre un barbat si o femeie . Se credea ca barbatii necasatoriti vor lupta mai bine in razboaie decat cei casatoriti si cu toate acestea episcopul Valentin a efectuat pe ascuns casatorii considerate ilegale de autoritati.Nu a fost o perioada usoara pentru crestini pentru ca ne aflam exact in timpul persecutiilor imparatului Marc Aureliu . Asadar iata-ne in noaptea de 14 februarie ,noaptea in care a fost arestat din ordinul prefectului Placid Furius si ucis in secret,la varsta de 100 de ani, de teama rascoalei populatie din Terni. In aceeasi zi  impreuna cu episcopul Valentin au mai fost ucisi trei dintre dicipolii lui Craton ,Procul,Efiv si Apolonie . Aceste martiriuri sau intamplat in anul 273 . De ce au ales aceasta perioada autoritatile sa ia actiuni atat de drastice impotriva acestor crestini ? Putem banui un motiv.
 In data de 13 pana pe data de 15 februarie romanii sarbatoreau zilele Lupercalia . Un festival in care oamenii efectuau anumite ritualuri pentru a alunga spiritele rele din oras si purificarea orasului ,ritualuri pentru eliberarea sanatatii si fertilitatii. Chiar si numele lunii februarie isi are originile intr-un ritual de curatire numit Februa care avea loc in aceasta data. Ce pot spune pe scurt era o sarbatoare care   venea in contradictie directa cu ceea ce predica si facea episcopul Valentin. Aceste sarbatori erau pline de nuditati de ambele sexe si se spune ca in aceste zile puteai sa alegi pe cineva la intamplare sa traiesti unul cu altul sa vezi daca te potrivesti.Nu era nimic ilegal sa faci asta.Daca la finalul acestor zile considerai ca nu te potrivesti cu persoana aleasa nu era absolut nici o problema, cautai mai departe.(Nu conta daca persoana era casatorita cu altcineva ,un roman avea acest drept din moment de casatoria era ilegala)
Cred ca ar merita in aceasta zi sa ne aducem aminte de acest episcop Valentin ,a fost torturat si ucis atat de miseleste la varsta de o suta de ani pentru ca a ridicat sus steagul valorii casatoriei,a frumusetii acesteia impotriva unui intreg sistem.
In mijlocul marketingului modern dedicat acestei zile ,plin de inimioare si tot felul de cadouri dulci sau mai putin dulci...zic ca e bine sa ne aducem aminte ca aceasta zi poarta cu adevarat culoarea rosu, a sangelui varsat de patru oameni pentru ceea ce au crezut,pentru ceea ce erau . Nu au dat inapoi o clipa in fata mortii in acele zile pline de sarbatoare,cantec si veselie ,zile de purificare in calendarele romane. Au fost purificate intradevar nu numai prin sangele caprelor si a oilor pregatite de  jertfit in cinstea  acelor sarbatori, ci cu sange de om ,sangele inaintasilor mei   in credinta .
                                                                                                                                                                 Sa ii onoram astazi prin simplul fapt ca stim ce au facut ca sa ne netezeasca noua drumul  
credintei. 
Le multumim.      
11 februarie 2014 | By: Kostinush

O viata...plina de excelent !

Ce este viata pana la urma? Vorbim mult depsre ea,scriem mult insa traim de pe o secunda pe alta daca pot spune asa fara sa realizam macar ce dar purtam in noi.Viata! Oamenii de stiinta inca incearca  sa descopere misterele ei ,de unde vine ea ,ce este aceasta "energie" care pune in miscare totul? Functionam nu -i asa ca si cum ar fi ceva normal sa traim insa tocmai aici este minunea insasi fiinta mea,  aceasta viata care deocamdata  nu poate fi inteleasa si explicata pe deplin de comunitatea stiintifica. 
Deci pe undeva sunt o minune pentru ca exist. Atunci imi zic se merita dimineata cand ma trezesc sa  zic ...ma bucur ca traiesc,Iti multumesc ca exist ,ca Tu mi-ai dat existenta,fiinta! As fi putut tot asa de simplu sa nu exist si sa nu ma fi putut bucura de frumusetile Creatiei Tale ...Tata!
Cred ca daca am intelege cat de cat valoarea pe care o purtam prin simpla noastra existent fizica ,si ce masinarie extraordinara de nereprodus de nici o inginerie umana   pana acum   este corpul nostru compus din trilioane de celule fiecare cu jobul ei bine inteles(corpul nostru este format din aproximativ 50-75 de trilioane de celule)cred ca am avea mai multa consideratie pentru felul in care  ne traim viata.
In ce fel este ea scrisa si traita ,este alegerea mea! Daca sunt o asa minunatie de ce nu as trai o viata pe masura ? Ce ma opreste sa traiesc o viata plina de excelent?                                                  Necunoasterea mea,ignoranta mea,mediocritatea mea ma opreste din a scrie o capodopera cu viata mea ? Daca da ...atunci hai sa aleg de astazi sa nu mai fiu ingnorant,mediocru sa incep sa caut raspunsuri.

Prima data sa imi pun intrebari cine sunt ,ce vreau de la viata mea , ce scop are ea. Ce sa fac cu acest dar? Am dreptul sa-l arunc la cosul ignorantei si sa traiesc de pe o zi pe alta fara o tinta anume ?                Thomas Carlyle a vazut valoarea acestui dar ... "A well written life is almost as rare as a well spent one." (O viata bine scrisa e la fel de rara ca si o viata bine traita.)
Noi,crestinii practicanti avem si luam de exemplu viata Domnului Isus Christos  insa ea este bine scrisa pentru ca a fost bine traita ,a facut diferenta .

Viata noastra este traita atat de bine incat sa fie scrisa data de exemplu pentru alte generatii care vor veni? Este atat de rara incat  sa poate face diferenta in generatia ta? 



8 februarie 2014 | By: Misu Radovici

Contradictiile ... din noi! (1)

Contradictiile ... un subiect ce pare sa atraga din ce in ce mai mult ... cand intr-un fel, cand in altul ...
Nu imi propusesem sa ma apuc sa scriu pe astfel de subiecte insa lately ... observ in comportamentul socio-uman (si nu numai) extrem de multe astfel de situatii ...
De ceva timp gandurile imi sunt strafulgerate de astfel de situatii cu care poate ne confruntam zi de zi ...
E adevarat ca gandurile astea ma "inunda" asa in english insa se pot transpune foarte usor si in romana, deoarece nu-i asa protagonistii suntem noi, oamenii acestei pitoresti tarisoare ... 
So here it goes ... contradictia numero uno ...
Asa cam mi-a venit in minte ... in engleza: "We say that we are ready to go anytime, but when the time comes, we lament and beg for a few more measly moments ... "
Si varianta in romana: "Afirmam ca suntem gata sa plecam oricand, dar, cand vine vremea, ne lamentam si cersim cateva momente amarate in plus ..."
Contradictiile din ... noi!
PS: seria asta o sa continue si ... o sa fie destul de lunga so ... stay tuned!
7 februarie 2014 | By: Kostinush

Esti dependent de ...FRICA?


Frica ,teama de esec sta de cele mai multe ori la baza nereusitelor noastre in viata. Ramanem blocati intr-un cerc vicios din care nu putem iesi si asa  devenim dependenti de frica. Hmm..poate va intrebati cum asa? Cum poti fi dependent de frica ?!
Tristetea este ca persoana dependenta ( de orice natura ar fie dependenta de care sufera) nu prea isi poate da seama singur de aceasta boala . Poate trai asa ani ,zeci de ani tot intrebandu-se de ce nu merge mai departe,de ce este tot in acel punct atat de cunoscut in viata lui?
Da ,poti fi dependent de frica,teama pentru ca starea de alerta care iti da frica mareste nivelul de adrenalina din corp ,asta duce la cresterea tensiunii arteriale si de aici dintr-o data te simti capabil de orice,sa infrunti uriasi ...incepi sa intri cu toata fiinta intr-o urgenta de a face ceva orice ,a cuceri ceva indiferent de valoarea sau nonvaloarea acelui lucru.  Si asa sub influenta adrenalinei din corpul tau cauzata de teama ,frica poarta pasii  tai in viata prin locuri prin care nu ai avea ce cauta ,iti consumi energia din impuls, din reactia aceasta chimica nu ca  pe o actiune din pace ...acea pace a mintii si a sufletului care vin doar de la Dumnezeu si care te ajuta sa iei deciziile cele mai bune .

Multi crestini din teama si frica ca nu sunt destul de buni pentru a dobandi mantuirea alearga toata viata influentati de aceasta "betie a adrenalinei"cautand sa castige ceva ce au deja ,nu stiu sa traiasca fara acesta teama ,nici nu  ar mai putea fara ea pentru ca ar intra in  soc ce poate aduce moartea ,ca la orice dependenta in faza de dezintoxicare.  Avertisment insa ! Functionand zi de zi , avand in dieta o doza de frica si teama cu timpul trebuie marita doza pentru a avea  efectul dorit, acea adrenalina care te pune in miscare ,care iti pune sangele in miscare ...cu cat maresti doza de teama zilnica, cu atat iti va fi mai rau.Gandurile ,emotiile schimba chimia creierului tau,a corpului tau spre exemplu; ingrijorandu-te in fiecare zi produci o stare de frica, creierul o receptioneaza si produce chimic o substanta pe care o elibereaza in sange ,creste nivelul de cortizol ,pentru a putea face fata unui nivel crescut se inmultesc celulele care receptioneaza aceasta substanta(aceasta este dependenta pe scurt la nivel celular) si de aici   incepi sa faci tensiune,sa ai dureri de cap,nu te mai poti concentra ,pierderi de memorie,insomnii si asa apar incet dar sigur bolile cronice ca diabetul,hipertensiunea,cancerul si atatea alte suferinte grele.  Sa traim fara teama asa cum spune    Ralph Waldo Emerson  "In order to learn the most important lessons of life, one must each day surmount a fear." (Pentru ca sa putem invata lectiile importante ale vietii, fiecare trebuie sa invinga in fiecare zi cate o teama.)
Daca esti dependent de frica ,si aceasta colocotire a sangelui sub forta adrenalinei iti conduce viata este


cineva care te poate ridica din aceasta stare...   "dar Isus l-a apucat de mana si l-a ridicat. Si el s-a sculat in picioare.Marcu 9-27"
Te va apuca de mana si te va ridica din aceasta dependenta. Astfel  vei cunoaste oamenii care sunt copii lui Dumnezeu ...iti vor intinde intotdeauna o mana care  te va ridica. Il vad pe Dumnezeu de la inceputul creatiei exact ca in acest verset ...tinand omenirea de mana si ridicand-o la valoarea pentru care a fost creata sa fie ...prin Cruce aceasta mana care ridica si te scoala in picioare este intarita pentru eternitate.
Odihneste-te in pacea Lui ,niciodata nu ti-a dat drumul ,te-a tinut de mana de la intemeierea lumii.
Fi fara frica si plin de bucurie!      

1 februarie 2014 | By: Misu Radovici

De ce scriu?

Adesea sunt intrebat de ce scriu ... Alteori sunt intrebat de ce nu (mai) scriu. Cu alte ocazii sunt intrebat de ce scriu ceea ce scriu ... si in cateva ocazii am fost chiar intrebat de ce nu scriu mai "agresiv" sau de ce nu ma implic in anumite "practici populare". 
Se pare ca persoanele din jur par a fi interesate cand de unele, cand de altele. Motivul real din spatele intrebarilor??? Cine le poate sti cu adevarat. Unii sunt prieteni apropiati si pe care ii respect si admir, altii sunt poate ceea ce numesc eu "prieteni de carton" si care sunt mai mult decat constient ca se vor "topi" la prima urma de "ploaie" sau alte astfel de "impedimente" ...
Altii poate par doar curiosi (unii poate chiar sunt).
Raspunsul la intrebarea lor ... ??? Ar putea si unul complex, ar putea fi unul filosofic, ar putea fi o pledoarie pentru scris, pentru calitatea acestuia ... ar putea fi multe lucruri. Sau ar putea fi ... pur si simplu tacere.
Ei bine ... poate ca cel mai bun raspuns pe care as putea sa il dau tuturor (indiferent de natura sau factura) ... e un citat scurt, simplu si la obiect pe care l-am citit in urma cu ceva timp, ani daca bine imi amintesc, citat exprimat de Carlos Fuentes care spunea: "Writing is a struggle against silence" (Scrisul e o lupta impotriva linistii.)
Carlos Fuentes: "Scrisul e o lupta impotriva linistii."
Insa poate e mult mai mult decat atat ... cine stie ...

Search